J2Store Currency

 

Retrogradni Mars 2016 godine - ko počne taj gubi

U ovom članku govorim o aktuelnom tranzitu planete Mars kroz znak Strelca i Škorpije. Tranzit će trajati od 18. aprila do 30. juna, ali ćemo njegov efekat osećati u mnogo širem vremenskom periodu, od 18. februara do 23. avgusta 2016. godine.

U ovom članku govorim o aktuelnom tranzitu planete Mars kroz znak Strelca i Škorpije. Tranzit će trajati od 18. aprila do 30. juna, ali ćemo njegov efekat osećati u mnogo širem vremenskom periodu, od 18. februara do 23. avgusta 2016. godine.

Planeta Mars u astrologiji predstavlja mušku ekspanzivnu energiju, daje ljudima borbenost, hrabrost i dinamiku. U grčkoj mitologiji Mars je bio poznat pod imenom Ares, bog rata, te time nije bio previše omiljen dok je kod Rimljana bio i bog vegatativnog doba i plodnosti. Boja Marsa je crvena, pripada mu metal gvoždje. Jedan je od glavnih signifikatora borbe, sporta i industrije.

Sa astro-psihološkog stanovišta Mars je ne samo arhetip ratnika već simbolizuje potrebu i žudnju da se lična energija nametne drugome. A najviše žudnji Mars ima kada se nalazi u znaku Ovna ili Škorpije – tamo inače vlada. Dok je Sunce arhetip oca, Mars je arhetip osvajača a to su dve strane muškarca. O simbolici ovog arhetipa često govorim na svojim seminarima u Maitrei, u Pragu, koje pišem na osnovu astro-psihologije. Medjutim u ovom članku se nećemo baviti astro-psihološkom analizom ovog arhetipa, već ćemo govoriti o njenom retrogradnom kretanju tokom 2016 godine.

Šta je to retrogradno kretanje planete? Astrologija opisuje celestijalne dogadjaje sa geocentričnog stanovišta, a iz tog ugla pogleda izgleda da se planete u odnosu na Zemlju kreću unapred (u astrologiji ovo kretanje se označava kao direktno) ili da se kreću unazad (kretanje označeno kao retrogradno). Medjutim, kod retrogradnog kretanja se radi samo o uglu pogleda koje važi za odredjeni period kretanja planeta, u realnosti se planete uvek kreću unapred. Mars je retrogradni svake druge godine, a značenje njegovog tranzita odredjuje znak zodijaka kroz koji se kreće kao i aspekti koje stvara na ostale planete. Ove godine Mars će biti retrogradni u Strelcu i Škorpiji a ovaj drugi znak posebno privlači našu pažnju.

Mars svojim tranzitima često izaziva konflikte ili svadje. Naravno, često daje snagu, jača volju i izdržljivost, diže nivo energije, ali poznato je da se manifestuje i kroz konflikte. Konflikti svakako mogu biti zdravi i korisni – ali ne kada je Mars retrogradni. U to vreme je najbolje izbegavati svadje i sukobe, ne pokazivati zlobu, ne biti previše asertivan i ne pregovarati brzo i bez razmišljanja. Neophodo je razvijati osećaj za samo-kontrolu kao i samo-odbranu jer u vreme ovog tranzita ne samo da mi možemo biti agresivni, već to mogu biti i drugi.

Introspektivni tipovi spontano osećaju da ne treba da budu brzi u konverzaciji niti agresivni, što naravno ne znači da će nestati osećaji koje Mars izaziva, ali bar mogu reagovati sa zadrškom. Drugi tip ljudi, ekstrovertni a time implusivni, nemaju osećaj za samo-kontrolu i često zbog toga ranjavaju sebe i druge. Zato je period retrogradnog Marsa za njih prilika da „rade na sebi“, kako se to kaže.

U vreme retrogradnog Marsa terapije mogu biti od velike koristi. Svi koji osećaju unutrašnju napetost u vreme ovog tranzita treba da se obrate terapeutima, svojim duhovnim učiteljima ili astro-psiholozima za pomoć. Takodje su korisne vežbe, posebno energetske koje proizilaze iz Ći gonga ili joge. O tome sam govorila u svojim videima za svaki astrološki znak za godinu 2016. na youtubu. U videima se može čuti na koju oblast života utiče retogradni Mars za svaki znak. Vežbe ili terapija imaju za cilj da pomognu čoveku da na zdrav način integriše osećaj straha i besa, da ga nauče da razvije samo-kontrolu i eventualno reši i druga pitanja koja će se pojaviti iz mraka nesvesti. Retrogradni Mars će na svakoga od nas uticati drugačije, sve zavisi od toga da li imamo planete i važne bodove horoskopa u znaku Škorpije ili Strelca, ili u znakovima koji im stoje nasuprot što su Bik i Blizanci. Konkretnije podatke o tranzitu Marsa ćete naći u videu na youtubu pod nazivom: Horoskop 2016 – retrogradni Mars

Takodje ja zanimljivo zapitati se kako će tranzit Marsa uticati na nas kao kolektiv, tj. kakav će biti njegov efekat na mundanom nivou. Pošto će biti retogradni u dvama različitim znakovima, time će se i njegova energija manifestovati na dva različita načina.

Retrogradni Mars u Strelcu (od 18. aprila do 27. maja) će problematizovati pitanja koje significira znak Strelca, a to su pitanja: vere, morala, ideologije, stranih religija, stranih kultura, zakona i to najviših državnih zakona, društvene elite, putovanja i putnika itd. Retrogradni Mars u Strelcu će izneti na svetlo svesti potisnute probleme koji se tiču spomenutih tema. Tokom toga tranzita je važno oprezno iznositi stavove o svjoj ideologiji ili veri i izbegavati konflikte na te teme. Nije dobro ni ćutati, ali ni izazivati svadje.

Retrogradni Mars u Škorpiji (od 28. maja do 30 juna) izneće na svetlo svesti potisnuta osećanja koja se tiču: agresivnosti, borbenosti, strasti, seksualnosti, ambicija, tajnih i mističnih tema, kao i svega onoga što je duboko sakriveno u podsvesti. Period retogradnog Marsa u Škorpiji je opasan kako za pojedince tako i za kolektiv, jer se tada mnoga negativna osećanja koja su dugo bila potiskivana i odgurnuta u oblast nesvesnog mogu pojaviti i manifestovati se na grub način potpuno nekontrolisano i bez uključivanja razuma.

Ako pogledamo šta se danas dešava u svetu, vidimo da Mars u Strelcu može da pojača eventualno i da izazove kulminaciju problema sa izbeglicama ili pripadnicima religija sa Bliskog Istoka, dok može i da pomogne dubljem upoznavanju ovih pitanja. Mars u Škorpiji može da izazove sukobe ili na drugu stranu da mudrom strategijom potpuno reši ove iste političke i društvene probleme.

Mnogima koji se bave astrologijom je pozanto da se bombardovanje Srbije 1999. godine odigralo za vreme retrogradnog Marsa. Tada je devetnaest zemalja napalo Srbiju i uništilo veći deo zemlje i naroda. Sa današenjeg gledišta cela akcija je skoro neverovatna, kao što su i mnoge druge zle pojave i ratovi na svetu nakon odredjene vremenske distance izgledali neverovatno. Da li je bombardovanje bilo rezultat nesvesnog ponašanja, kada je tamni deo kolektivnog nesvesnog nadvladao – kolektivna Senka, rečeno Jungovom terminologijom? Verovatno da je tako. Zanimljivo je dalje zapitati se da li su vodje u tom ratu znali za pravilo ko prvi počne rat u vreme retrogradnog Marsa – taj gubi? To je pravilo koje su narodi starih kultura znali i poštovali ga. Za mnoge stvari je potrebno da prodje odredjeno vreme i da se sumiraju rezultati, tako će vreme pokazati ko je pobednik rata iz 1999. godine a ko gubitnik. U svakom slučaju bombardovanje Srbije je primer situacije kada političari nisu iskoristili energiju Marsa u Škorpiji da mudrom strategijom reše problem, već su dozvolili da ih strahovi, frustracije i potisnuta negativna osećanja nadvladaju.

Vratimo se ostalim temama vezanim za ovaj tranzit. Ako človek želi da živi u skladu sa energijom univerzuma treba da poštuje odredjena pravila u vreme retrogradnog Marsa. Na prvom mestu je dobro znati da u to vreme ne počinjemo novi posao ili projekat – kada bismo tako činili to bi bilo kao da želimo da plivamo u bazenu bez vode. Ne možemo ništa početi kad nedostaje pokretačka energija, što je energija Marsa. Ne iniciramo ništa novo, u smislu: partnerskog odnosa, sudskog procesa, kupovine, ugovora i sl. Zašto? Zato što i ovde važi pravilo: ko počne taj gubi. Dalje treba da zapamtimo: impulsivne reakcije i naglo započete akcije daju loše rezultate.

Šta je dobro činiti u vreme retrogradnog Marsa? Najvažnije je biti svestan i raditi na širenju svoje svesti u čemu izuzetno mnogo može pomoći astro-psihologija. Takodje smo rekli, dobro je uz pomoć raznih tehnika kontrolisati emocije, negovati disciplinu i razvijati samo-kontrolu. Dobro je jačati volju i usredsrediti svu svoju pažnju na posao ili aktinosti koje su davno započete i koje treba završiti. Takodje je važno izneti na svetlo svesti (uz pomoć terapije) potisnute probleme koji se tiču seksualnosti, agresivnosti, eventualno pitanja lične volje i sl. Izgleda to kao da govorimo o samurajskom treningu i to p zaista jeste dobro poredjenje!

Verujem, da će ljudi koji tokom 2016. godine nauče da neguju unutrašnji mir i integrišu negativna osećanja učiniti veliki korak ka samo-usavršavanju. Čak to isto važi i na kolektivnom nivou – kao kolektiv ćemo imati priliku da demonstriramo da li smo u stanju da savladamo taj teški zadatak.

horoskop 2024 banner
Promena KODA
Partnerske priče
Seminari ličnog razvoja
Astrologija i astropsihologija
Feng Shui konsultacije
Online konsultacije
Blog
Pratite nas na YouTube
Well-Balanced
Pratite nas na Facebook-u
Vežbe, meditacije, afirmacije